Mert mindenkit vár valaki valahol

Motorozzunk Okosabban

Motorozzunk Okosabban

Egyes, kis gáz, óvatosan a kuplunggal, elindulás...

2013. szeptember 20. - Holovácegy

Egyre többen motoroznak (és bicikliznek), ami egy jó dolog. Egy nagyvárosban összehasonlíthatatlanul gyorsabban jutsz el A-ból B-be két keréken, mint bármilyen más módon. Autóval menni a dugók miatt nem lehet, a tömegközlekedés pedig lassú, és a külső kerületekben kiszámíthatatlan. A motorozás és a biciklizés, a városban főleg, viszont nagyon veszélyes. Olvastam már olyan cikket, amiben azt állította egy neves autós-motoros újságíró, hogy összességében nem veszélyesebb a motor, mint az autó, mert például az előzés sokkal gyorsabban lezajlik, de sajnos a statisztikák nem ezt mutatják. Igenis veszélyes üzem a motor, és ennek megfelelően sokkal körültekintőbben kell közlekedni, mint ha autóval mennénk. Több mindenre kell figyelni, de ez idővel megtanulható, és a veszély csökkenthető egy elfogadható szintre.

Akkor mondhatod el magadról, hogy jól alkalmazkodtál a kihívásokhoz, hogy úgy érsz este haza a motoroddal, hogy nem volt egy veszélyes helyzeted sem. Ha időben észreveszed azokat a szituációkat, amikből baj lehet, akkor jó eséllyel el is tudod kerülni őket. Persze mindig vannak olyan helyzetek, amiket nem tudsz kivédeni, és mindig lesznek olyanok is, amiket észre vehettél volna, de egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt nem tudtad, de ez benne van a pakliban sajnos. Ezért kell folyamatosan tanulni, figyelni magadat is, és este átgondolni azokat a helyzeteket, amiket úgy érzed, nem jól oldottál meg. Próbáld végiggondolni, mit kellett volna tenned, és megpróbálni elraktározni magadban a helyes mintát.

Azért természetesen nem kell rettegni, mert aki folyamatosan fél, stresszeli magát, biztosan rosszul dönt kiélezett helyzetekben, amellett nem tudja élvezni a motorozást, pedig ez egy örömforrás is lehet, nem csak közlekedési eszköz.

Sokan csak most kezdenek bele, de mindenkinek (nekem is) van mit tanulnunk egymástól, ezért írom ezt a blogot, indítom a facebook oldalt, hogy legyen egy hely, ahol elmondhatjuk a tapasztalatainkat egymásnak a biztonságos(abb) motorozás témakörében. Én kezdem, de remélem, minél többen bekapcsolódtok!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosmotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr655525612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeR1 2013.10.12. 17:00:23

Tetszik az ötlet, jó kezdeményezés! ;) Sok sikert hozzá!
süti beállítások módosítása