Mert mindenkit vár valaki valahol

Motorozzunk Okosabban

Motorozzunk Okosabban

Motoros veszélyben - Piros lámpa

2013. szeptember 21. - Holovácegy

Mik a legveszélyesebb szituációk városi motorozásnál? Megpróbálom sorra venni őket a következő pár bejegyzésben.

traffic-red-yellow-small.jpg

Piros lámpa: Az egyik tipikus veszélyforrás a zöld lámpánál elsőként való kilövés. Autóval ritkán vagyunk legelsők a lámpánál, de motornál ez szinte mindig így van. Ráadásul most már a KRESZ is engedi, hogy a villanyrendőr előtt álló kocsisor mellett elmenve beálljunk előre. Bár valljuk be, előtte sem tartott vissza senkit, hogy tilos volt... Igen ám, de valahogy itthon még mindig sportot űznek abból, hogy sárgán (piroson) még éppen hogy átcsússzanak az autóval, motorral. Ehhez még rá is gyorsítanak, amikor látják, hogy sárgára váltott.

Erről a rossz szokásunkról akkor leszünk végleg leszoktatva, amikor elterjed majd a forgalom irányító lámpába épített kamera, ami nem csak a gyorshajtást, hanem a piroson való átmenetelt is kíméletlenül rögzíti. De addig is fontos, és azután is az lesz, hogy még véletlenül se lőjünk ki egy ilyen keresztben ezerrel érkező potenciális romboló elé. Ha oldalról elkap valakit egy ilyen autó, az sajnos garantáltan súlyos sérülést szenved, ha egyáltalán túléli, bármilyen védőfelszerelés is volt rajta, tehát erre különösen figyeljünk!

Arra is figyelni kell, amikor araszolunk előre, hogy az első autó elé beállva, oldalról, alulról még jól rálássunk a lámpára. Sokszor előfordul, hogy az első gépkocsi egészen rááll a vonalra, és ha mi elé állunk, már túl meredek szögből látjuk csak a lámpát. Erős napsütésben ilyenkor szinte lehetetlen észlelni, mikor gyullad ki a sárga, majd a zöld. Sőt, akár egy szembe lévő házban kinyitott ablakról a lámpára vetülő visszavert fénysugár is olyan hatást kelthet, mintha kigyulladt volna (velem megtörtént). Ha azt látjuk, hogy az első autó elé már nem férünk úgy be, hogy jól lássuk a közlekedési lámpát, akkor inkább az autó mögé álljunk be, nem muszáj előre menni.

Térjünk vissza a fő problémára, hogyan tudjuk elkerülni a keresztben sárgán átsuhanó életveszélyes balfékeket. Elindulásnál a helyes sorrend: megvárjuk, míg piros után sárgára vált a lámpa, ekkor benézünk balra, hogy megállt-e mindenki a kereszteződésben. Ha igen, akkor elindulunk (kb ekkorra lesz zöld), de ekkor már elkezdünk figyelni a másik irányban jobbra, mielőtt elérnénk a kereszteződés közepét, hogy nem érkezik-e onnan egy másik vadállat. Ha sokat motoroztok városban, előbb-utóbb mindenkivel elő fog fordulni, hogy várnia kell az elindulással, mert még jönnek keresztbe, csak jönnek, csak jönnek, pedig már rég piros a lámpa nekik.

Ha egy komplexebb kereszteződéshez érünk, aminél több irányból is jöhetnek, nem csak jobbról-balról, akkor még a piros alatt mérjük fel a terepet, honnan várhatunk meglepetésre, határozzuk meg előre, milyen sorrendben kell végig nézni, hogy mindenki rendben megállt-e. Ilyen hely például a Róbert Károly krt. - Váci úti felüljáró alatti kereszteződés, ahol a hídról lejőve mondjuk balra akar fordulni az ember. Ilyenkor jöhetnek jobbról kb. 45 fokban, akik a hídra fordulnak rá, balról a  Váci út felől, szintén kissé szögben, akik mennének a Kika felé, jöhet a villamos mögülünk vagy szemből, és még jöhetnek autók is szemből. Én ilyenkor sárga után először a tükörből ránézek, vagy hátra fordulok, hogy mögülem nem jön-e egy villamos (mégis csak ő a legnagyobb ellenfél arrafelé), aztán jobbra nézek, és csak ezután indulok el. Közben már nézem szemből a villamost, a balról jövőket, a sínen átérve pedig a szemből jövő esetleges autókat nézem. Ha előre átgondoltad, mit nézz végig, akkor ezekre elég egy pillantást vetni minden irányba, pár tized másodperc alatt felmérheted, hogy szabad-e a pálya, és minimális lesz az esélye, hogy meglepjen bárki is.

Ez az elővigyázatosság életmentő lehet akkor is, ha biciklivel közlekedsz, de én azt vettem észre magamon, hogy már autóval is ugyanígy figyelek, benézek a kereszteződésekbe, ha elől állok.

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a többit is, és ajánld az oldalt barátaidnak! Facebook oldalunkat is lájkold, nemcsak a friss blogbejegyzések, hanem más érdekes tartalmak miatt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosmotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr295526786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása