Mert mindenkit vár valaki valahol

Motorozzunk Okosabban

Motorozzunk Okosabban

Motoros veszélyben - Hirtelen megállás

2013. szeptember 28. - Holovácegy

Hatalmas kockázat van abban, ha egy tempósan haladó kocsisor hirtelen lelassul, esetleg megáll. Ez nem csak városban veszélyes, hanem a városon kívül országúton, főleg autópályán is.

motorcycle-in-traffic-light-accident-600x297.jpgHa egy motoros kellő követési távolságot hagy, akkor nem lehet gond a megállás, bár motorosoknál az egyik jellemző hiba, hogy túl közel mennek az előttük haladóhoz. Ha már nem tudsz megállni, akkor a kitérés az egyetlen lehetőség, menekülő utat kell keresni a megálló, lassító kocsi mellett valamelyik oldalon. Azonban nem csak ilyenkor érdemes ezt tenni. Miért?

A válasz egyszerű. Ha mi meg is tudnánk állni, akkor is gondoljunk arra, mi van, ha a mögöttünk álló figyelmetlen, éppen a telefonját nyomkodja, túl közel van, vagy bármi más okból nem tud megállni. Ezért fontos, hogy egyfelől fékezésnél mindig vessünk egy pillantást a tükrökre (két tükör legyen a motoron, egy nem ad elég információt), hogy hátul mi a helyzet. Ha azt látjuk, hogy fényévekre vannak tőlünk, akkor akár megállhatunk az autó mögött is, de ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a hátunk mögöttünk lévő időben fog fékezni, akkor mindenképpen térjünk ki a megálló autó mögül, és mellé álljunk be. A lényeg, hogy egy esetleg későn fékező autós ne belénk, hanem az előttünk álló autóba szaladjon.

A legjobb azonban, ha elférünk, hogy a megálló autó mögül húzódjunk az autó mellé, és lassan (nem mint az állat) araszoljunk el mellette, így teljes biztonságban leszünk egy hátulról érkező esetleges becsapódástól.

Ugyanez igaz akkor, ha autóúton, autópályán áll meg hirtelen egy kocsisor. Soha ne álljunk be "rendes" motoroshoz illően a kocsisorba, hanem húzódjunk le az út szélére jobbra, kétsávos úton a két kocsisor közé. Ilyenkor azért mindig nézzünk a tükörbe is, mert egy gyorsabban haladó másik motorossal, aki egyszerre előz minket és vágódik be a kocsik közé, könnyen kellemetlen perceket szerezhetünk egymásnak.

A fentiekre nagyon jó példa ez a videó:

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a többit is, és ajánld az oldalt barátaidnak! Facebook oldalunkat is lájkold, nemcsak a friss blogbejegyzések, hanem más érdekes tartalmak miatt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosmotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr515537695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása