Mert mindenkit vár valaki valahol

Motorozzunk Okosabban

Motorozzunk Okosabban

Motoros veszélyben - Párhuzamos közlekedés

2013. szeptember 21. - Holovácegy

Ez szintén egy nagyon veszélyes szituáció, nem csak városban, hanem autópályán is, és nem csak motorral, hanem autóval is érdemes figyelni az alább leírtakra.

motorcycle-in-mirror.jpg

Motorral nagyon könnyű egy autó, teherautó, busz holt terébe kerülni. Ráadásul ha ilyenkor sávot vált, rá húzza a kormányt, mert kikerül egy kátyút mondjuk, akkor vagy oldalról éri el a mellette haladó motorost, meglöki oldalra, vagy pont az első kerekét viszi el, ami szinte biztosan azonnali esést jelent. De ha "csak" oldalra billent ki valakit az egyensúlyából egy ilyen ütközés, már az is végzetes lehet.

Motorral nem olyan egyszerű ugyanis egy ilyen helyzetet megoldani, főleg nem lehet oldalra kitérés nélkül visszanyerni az egyensúlyt. Ha megdőlt a motor, akkor ahhoz, hogy ne essen el azonnal, el kell kezdenie a dőlés irányába kormányozni, így tulajdonképpen az eddig egyenesen haladó motor kanyarodásba kezd. A gond csak az, hogy valószínűleg az út továbbra is egyenesen megy tovább... Így találhatja magát a vétlen motoros nagyon gyorsan a másik sávban közlekedő teherautó, kamion alatt magát, a szembe menő sávban, út széli padkán, rossz esetben egy oszlopon. Ezekbe mind szörnyű belegondolni is. De hogyan kerülhetjük el?

A legfontosabb alapszabály, amit én ilyen helyzetben követni szoktam, hogy nem megyek tartósan egy autó mellett sem. Ez egyébként ugyanígy igaz autópályán akkor is, ha autóval megyünk mondjuk egy teherautó vagy kamion mellett. Ha csak egy kicsit vagy gyorsabb a melletted haladónál, és sokáig tartana az előzés, akkor próbálj meg minél hamarabb elé, a látómezejébe kerülni. Én ilyenkor motorral, de autóval is picit rá szoktam gyorsítani, aztán amikor megelőztem, visszaveszem a tempót. Lehet, hogy nem a legoptimálisabb ilyenkor a fogyasztás, de a cél, hogy a lehető legrövidebb ideig legyél a "halálzónájában". SOHA NE MENJ PÁRHUZAMOSAN EGY AUTÓ, TEHERAUTÓ MELLETT SOKÁIG!!! Ez az egyik olyan alapszabály, amit nem szabad elfelejteni!

Ha azonos sebességgel halad a két sáv, akkor is figyelni kell erre. Ilyenkor le szoktam maradni kicsit, vagy ha előttem van annyi hely, akkor felgyorsítok és elé kerülök, de sosem maradok mellette hosszabb ideig, főleg nem a holtterében. Előfordul ilyenkor, főleg, ha nagyobb a forgalom, hogy az így kihagyott üres helyre a másik irányból bevágnak, neked le kell maradnod, hogy tarts egy normális féktávolságot, és azonnal megint egy másik kocsi mellett találod magad. Ilyenkor nincs mit tenni, megint hagyj annyi távolságot, hogy ha a melletted haladó hirtelen elkapná a kormányt, ne vigye el az első kerekedet se. Nem számít, ha ennek az a vége, hogy többen bevágnak eléd, akkor se kockáztass. Ha már nagyon beleuntál abba, hogy szép-lassan egyre hátrébb kerülsz a sorban, és van rá helyed, úgy is egy pillanat alatt tudsz előzni. Ha azt látod, hogy az előtted haladó kicsit gyorsított, sávot váltott, és ezért lett hely, akkor előzd meg te is azt a kocsit, amitől eddig lemaradtál kicsit, kerülj elé, hogy lásson folyamatosan, ott vagy a másik sávban, és ha vannak előtted, állj be a sor sebességére. Ezekkel a gyorsításokkal, pici előzésekkel általában lehet annyit hozni, amit elvesztesz azzal, hogy kihagysz egy helyet és oda beáll valaki.

Az alábbi videóban nem is sokáig megy a holt térben, mégis megtörténik a baj. Ezért érdemes betartani a fentieket:

Sokan éppen ezért szoktak inkább cikázni a sorok között, gyorsabban menni mint a sor, és a keletkező résekbe, esetleg két kocsi között elillanva gyorsan letudni a holt térben tartózkodást. Ha van elég helyed, akkor ez is jobb, mint ha azonos sebességgel egymás mellett haladnál egy autóval. Azonban van egy motor méret, ami felett ezt nem tudod megcsinálni, másfelől ha egy sűrű forgalomban cikázol, akkor igazából összességében sokat vagy holt térben, csak éppen mindig máséban. Ez érdemes belekalkulálni.

Hogy mikor éri meg inkább cikázni, és mikor együtt haladni a sorral, de kihagyni előttünk egy autónyi helyet, lenyelve az azt kitöltő betolakodókat, mindig forgalom függő. De nekem az a tapasztalatom, hogy megéri ilyenkor türelmesnek lenni, még ha nem is mindig tud az ember.. :)

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a többit is, és ajánld az oldalt barátaidnak! Facebook oldalunkat is lájkold, nemcsak a friss blogbejegyzések, hanem más érdekes tartalmak miatt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosmotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr735526858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása